Nieuwsgierig naar jouw verhaal. Dat ben ik op de eerste plaats. Mijn drijfveer als therapeutisch coach is te luisteren en te begrijpen. Op die manier kan ik jou zonder oordeel een spiegel voorhouden waarin je jezelf ziet en begrijpt.
Van oudsher ben ik op zoek naar menselijke verhalen. Ik ben meer dan dertig jaar journalistiek verhalenverteller geweest. Heb gewerkt voor nationale media in binnen- en buitenland. Steevast op zoek naar het wat en hoe, maar nog meer naar het wie en waarom. Wat bezielt de mens?
In 2017 heb ik het roer omgegooid. Ik ben in 2015 de 3-jarige opleiding tot therapeutisch coach gaan volgen bij Phoenix Opleidingsinstituut in Utrecht. Hier heb ik geleerd hoe je een werkelijke ‘ontmoeting’ met cliënten kunt aangaan. Systemisch werk, transactionele analyse (TA) en neuro-linguïstisch programmeren (NLP) zijn de pijlers waarop ik werk. Gelijktijdig heb ik de vervolgopleiding Het Helende Verhaal afgerond.
Ook als therapeut laat ik me leiden door mijn persoonlijke geschiedenis. Je kunt pas spiegelen als je de verbinding aangaat vanuit je eigen ervaringen. Ik ben vader van twee zonen, alleenstaande ouder sinds het overlijden van mijn echtgenote in 2009. Op 13-jarige leeftijd verloor ik mijn vader. Verlies is mij niet vreemd.
Naast hulpverlener ben ik schrijver. Niets is zo heerlijk als het spelen met taal. Ik geniet van het knutselen met woorden. Op 1 oktober 2019 verscheen Als de man verliest, omgaan met tegenslag, verdriet en rouw. In dit boek behandel ik en co-auteur Wim van Lent de typische manieren waarop mannen anders met verlies omgaan dan vrouwen. We spreken tien bekende Nederlandse mannen over hun verliesverhaal.
Meer info vind je hier: Als de man verliest
In maart 2024 publiceerde ik Zwijgende vaders, het onbekende verhaal van de dwangarbeid. Hierin reconstrueer ik de oorlogsjaren van mijn vader Paul, die in 1943 gedwongen tewerkgesteld werd in nazi-Duitsland. De rode draad in mijn onderzoek is het onvermogen van veel mannen om over hun ervaringen te kunnen delen. Intergenerationeel trauma komt veel voor bij (klein)kinderen van oorlogsslachtoffers.
Meer informatie vind je op mijn andere website: www.zwijgendevaders.nl
In 2010 verscheen Tranen van Liefde, dagboek van een weduwnaar, over het eerste jaar als alleenstaande vader met twee zoontjes. Op 31 januari 2020 verscheen een herziene, uitgebreide versie (met een extra hoofdstuk over de laatste negen jaar).
Dit dagboek kun je bij mij per mail bestellen. Het kost 20 euro (excl. verzendkosten). Tranen van Liefde is ook bij Bol.com verkrijgbaar: Tranen van Liefde (uitgebreide editie 2009-2019)
Eerder schreef ik de biografie Rik Smits, Dunking Dutchman (1997).
Regelmatig geef ik lezingen. Ook ben ik als dagvoorzitter beschikbaar voor congressen. Voor bedrijven en organisaties verzorg ik thema-dagen/avonden en workshops over het thema verlies/afscheid. Ook begeleid ik intervisie-bijeenkomsten. Mail of bel me gerust met specifieke verzoeken, en dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen.
Wil jij je verhaal komen delen? Ik luister. Tim.Overdiek@gmail.com of 06-23275534
Meer over mij in de media:
‘Veel mannen vluchten in drugs, alcohol, werk, sport of seks om te pijn niet te voelen’ (Volkskrant, 2 oktober 2019)
Het verlies van je geliefde, De Publieke Tribune met Frits Spits en Clairy Polak, olv Coen Verbraak
Er zijn, voor anderen (Trouw, 11 november 2017)
Elke dag vol van de dag genieten (EO De Kist, 3 februari 2019)
Verlies partner maakte Tim Overdiek wijzer (De Telegraaf, 29 juni 2019)
Hoe gaan mannen om met verlies (Jacobine op Zondag, 4 maart 2018)
Deze mannen zijn vader en moeder tegelijk (Volkskrant Magazine, 12 juni 2018)
KvK: 69473773 | BTW: NL151914965B01